SELALU BERIKAN SALAM TAK???ASSALAMUALAIKUM!!

Eceh...kuat pula aku bagi salam..hehehhe...hah...ni yang nak kongsi pasal agama lagi ni...al-maklum la..aku pun bukan la berilmu sangat dalam halhal keagamaan ni...masih lagi mendalami...ishishish...

Salam...ataupun ucapan selamat yang khusus untuk umat ISLAM...kalau makhluk ghaib tu..WALLAHU A'LAM...kat tv atau filem..selalu jugak tengok part makhluk ghaib ni beri salam kepada manusia...

Korang selalu beri salam tak kat orang??contohnya masa berjumpa dengan temanteman, mengangkat panggilan telefon, dan macammacam lagi laa...bagi ke tak??

Aku??aku masih lagi berusaha untuk memberikan salam pada awal perbicaraan...kadangkadang tu..main terjah juga la..siap hoihoi bagai...hadoi...macam mana tu ya?? -.-

Tak apa...jom kita mendalami kelebihan dan keistimewaan memberi SALAM ni dalam agama kita yang serba indah dan mudah... :)

----------------------------------------

KEPERLUAN MEMBERI SALAM
Allah subhanahu wa Ta’aalaa berfirman :-
يَاأَيُّهَا الَّذِينَ ءَامَنُوا لاَ تَدْخُلُوا بُيُوتًا غَيْرَ بُيُوتِكُمْ حَتىَّ تَسْتَأْنِسُوا وَتُسَلِّمُوا عَلَى أَهْلِهَا ذَالِكُمْ خَيْرٌ لَكُمْ لَعَلَّكُمْ تَذَكَّرُونَ
Hai orang-orang yang beriman, janganlah kamu memasuki rumah yang bukan rumahmu sebelum meminta izin dan memberi salam kepada penghuninya.Yang demikian itu lebih baik bagimu, agar kamu (selalu) ingat. 
(QS. an-Nur: 27)
Rasulullah Shallallahu ’alaihi wa sallam bersabda :-
حَقُّ اْلمُسْلِمِ عَلَى اْلمُسْلِمِ سِتٌّ إِذَا لَقِيتَهُ فَسَلِّمْ عَلَيْهِ . .
Hak seorang muslim atas muslim lainnya ada enam perkara: (1) Apabila engkau menjumpainya engkau berikan salam kepadanya. (2) Apabila ia mengundangmu engkau memperkenankan undangannya. (3) Apabila ia meminta nasihat, engkau menasihatinya. (4) Apabila ia bersin dan memuji Allah, hendaklah engkau mentasymitkannya (berdoa untuknya). (5) Apabila ia sakit hendaklah engkau menjenguknya. (6) Apabila ia mati hendaklah engkau hantarkan jenazahnya.      
(HR. Muslim 2162)
وَإِذَا حُيِّيتُمْ بِتَحِيَّةٍ فَحَيُّوا بِأَحْسَنَ مِنْهَا أَوْ رُدُّوهَا إِنَّ اللهَ كَانَ عَلَى كُلِّ شَيْئٍ حَسِيبًا
Apabila kamu dihormati dengan suatu penghormatan, maka balaslah penghormatan itu dengan lebih baik, atau balaslah (dengan yang serupa). Sesungguhnya Allah memperhitungkan segala sesuatu. 
(QS. an-Nisa: 86)
Perlu kita sedari bersama bahawa mengucapkan salam ‘Assalamu’alaikum’ dalam Islam bukan hanya sekadar sapaan sahaja, tetapi lebih mulia dari itu. Ia merupakan sebahagian dari ibadah kepada Allah subhanahu wata’ala, yang jelas mempunyai nilai dan pahala yang besar di sisi-Nya. Ucapan salam itu adalah doa. Sedangkan doa itu sendiri merupakan inti ibadah dan diberikan pahala bagi siapa yang mengucapkannya.
Salam juga merupakan amalan dan tradisi (sunnah) para Rasul-rasul Allah dan para malaikat-Nya. Sebagaimana Allah subhanahu wata’ala berfirman tentang kisah para malaikat yang datang bertemu dengan Nabi Ibrahim ‘alaihissalam :-
هَلْ أَتَاكَ حَدِيثُ ضَيْفِ إِبْرَاهِيمَ الْمُكْرَمِينَ () إِذْ دَخَلُوا عَلَيْهِ فَقَالُوا سَلَامًا قَالَ سَلَامٌ قَوْمٌ مُنْكَرُونَ
Sudahkah sampai kepadamu (Wahai Muhammad) perihal tetamu Nabi Ibrahim Yang dimuliakan?ketika mereka masuk mendapatkannya lalu memberi salam Dengan berkata: “Salam sejahtera kepadamu!” ia menjawab: salam sejahtera kepada kamu! (Sambil berkata Dalam hati): mereka ini orang-orang Yang tidak dikenal.
(Adz-Dzariyat: 24-25)
Sahabat Abu Hurairah radhiyallahu’anhu meriwayatkan bahwa Nabi shallallahu’alaihi wasallam telah bersabda :-
لَمَّا خَلَقَ اللَّهُ آدَمَ قَالَ: اذْهَبْ فَسَلِّمْ عَلَى أُولَئِكَ النَّفَرِ مِنَ الْمَلَائِكَةِ جُلُوسٌ فَاسْتَمِعْ مَا يُحَيُّونَكَ فَإِنَّهَا تَحِيَّتُكَ وَتَحِيَّةُ ذُرِّيَّتِكَ. فَقَالَ: السَّلَامُ عَلَيْكُمْ فَقَالُوا السَّلَامُ عَلَيْكَ وَرَحْمَةُ اللَّهِ فَزَادُوهُ وَرَحْمَةُ اللَّهِ (متفق عليه)
Tatkala Allah menciptakan Adam ‘alaihissalam, Dia berfirman, Pergilah dan ucapkanlah salam kepada para Malaikat yang sedang duduk, lalu perhatikanlah apa yang mereka akan jawab, sesungguhnya jawaban (para malaikat itu) adalah salam (penghormatan)mu dan anak keturunanmu. Maka Adam ‘alaihissalam berkata, Assalamu’alaikum, lalu mereka (para malaikat) menjawab, Assalamu’alaika wa Rahmatullah. Mereka menambahkan: Warahmatullah. 
(HR Bukhari 6227 dan Muslim 2841).
Salam juga merupakan ajaran dan amalan Rasulullah shallallahu’alaihi wasallam dan para shahabat ridwanullahu’alaihim.
عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ عَمْرو بْنِ العَاصِ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُمَا أَنَّ رَجُلًا سَأَلَ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ أَيُّ الْإِسْلَامِ خَيْرٌ قَالَ تُطْعِمُ الطَّعَامَ وَتَقْرَأُ السَّلَامَ عَلَى مَنْ عَرَفْتَ وَمَنْ لَمْ تَعْرِفْ (متفق عليه)
Dari ‘Abdullah bin ‘Amru bin al’Ash radhiyallahu’anhuma bahwa seorang lelaki bertanya kepada Rasulullah shallallahu’alaihi wasallam, ajaran Islam yang manakah yang paling baik”? Beliau menjawab, Kamu memberi makan (orang yang membutuhkannya), dan kamu mengucapkan salam kepada orang yang kamu kenal dan yang tidak kamu kenal.
 (HR Bukhari 4684 dan Muslim 993).
 • Digalakkan mengucapkan salam tiga kali jika memberi salam kepada khalayak yang ramai supaya semua dapat mendengarinya.
Di dalam hadis Anas disebutkan :-
أن النبي صلى الله عليه وسلم كان إذا تكلم بكلمة أعادها ثلاثا، وإذا أتى على قوم فسلم عليهم سلم عليهم ثلاثا) رواه البخاري
Sesungguhnya Nabi Shallallaahu ‘alaihi wa sallam apabila ia mengucapkan suatu kalimat, ia mengulanginya tiga kali. Dan apabila ia datang kepada suatu kaum, ia memberi salam kepada mereka tiga kali” 
(HR. Al-Bukhari).
 • Sunnah bagi orang menaiki kenderaan memberikan salam kepada orang yang berjalan kaki dan orang yang berjalan kaki memberi salam kepada orang yang duduk, orang yang sedikit kepada yang banyak, dan orang yang lebih muda kepada yang lebih tua.
Demikianlah disebutkan di dalam hadis Abu Hurairah yang muttafaq’alaih :-
عن أبي هريرة رضي الله عنه قال: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: ليسلم الصغير على الكبير، والمار على القاعد, والقليل على الكثير. وفي رواية: والراكب على الماشي. متفق عليه.
Dari Abu Hurairah r.a. bahwasanya Rasulullah SAW bersabda: Hendaklah yang muda memulai memberi salam kepada yang tua, yang berjalan kepada yang duduk  dan yang sedikit kepada yang lebih banyak.. Dan dalam suatu riwayat: dan yang bertunggangan (berkenderaan) kepada yang berjalan. 
(Bukhari 6231, 6234 dan Muslim 2160).
 • Disunatkan memberi salam dalam nada tegas dan jelas dan demikian pula ketika menjawabnya, kecuali jika di sekitarnya ada orang-orang yang sedang tidur. Ini bermakna tiada istilah “menjawab salam di dalam hati” kerana kita hendaklah menjawab salam yang diberikan supaya pemberi salam dapat mendengar jawapan salam tersebut.
Di dalam hadis Miqdad bin Al-Aswad disebutkan di antaranya :-
فكان نحتلب فيشرب كل إنسان منا نصيبة، وبرفع للنبي صلى الله عليه وسلم نصيبه قال: فيجيء من الليل فيسلم تسليما لا يوقظ نائما، ويسمع اليقظان. رواه مسلم
dan kami pun memerah susu (binatang ternak) hingga setiap orang dapat bahagian minum dari kami, dan kami sediakan bahagian untuk Nabi Shallallaahu ‘alaihi wa sallam Miqdad berkata: Maka Nabi pun datang di malam hari dan memberikan salam yang tidak membangunkan orang yang sedang tidur, namun dapat didengar oleh orang yang bangun.
(HR. Muslim).
 • Disunatkan memberikan salam di waktu masuk ke suatu majlis dan ketika hendak meninggalkannya.
Kerana hadith menyebutkan :-
إذا انتهى أحدكم إلى المجلس فليسلم، فإذا أراد أن يقوم فليسلم فليست الأولى بأحق من الثانية (رواه أبوداود وصححه الألباني)
Apabila salah seorang kamu sampai di suatu majlis hendaklah memberikan salam. Dan apabila hendak keluar, hendaklah memberikan salam, dan tidaklah yang pertama lebih berhak daripada yang kedua. 
(HR. Abu Daud dan disahihkan oleh Al-Albani).
 • Disunatkan memberi salam di saat masuk ke suatu rumah sekalipun rumah itu kosong
Allah telah berfirman yang ertinya :-
فَإِذَا دَخَلْتُم بُيُوتاً فَسَلِّمُوا عَلَى أَنفُسِكُمْ
Dan apabila kamu akan masuk ke suatu rumah, maka ucapkanlah salam atas diri kalian(QS. An-Nur(24) : 61)
Ucapan Ibnu Umar Radhiallaahu ‘anhuma :-
إذا دخل الرجل البيت غير المسكون فليقل: السلام علينا وعلى عباد الله الصالحين (رواه البخاري فى الأداب المفرد وصححه الألباني)
Apabila seseorang akan masuk ke suatu rumah yang tidak berpenghuni, maka hendaklah ia mengucapkan : Assalamu `alaina wa `ala `ibadillahis shalihin 
(HR. Bukhari di dalam Al-Adab Al-Mufrad, dan disahihkan oleh Al-Albani).
 • Dimakruhkan memberi salam kepada orang yang sedang buang hajat
kerana hadis Ibnu Umar Radhiallaahu ‘anhuma yang menyebutkan :-
أن رجلا مرّ رسول الله صلى الله عليه وسلم يبول فسلّم : فلم يرد عليه (رواه مسلم)
Bahawasanya ada seseorang yang datang ketika Rasulullah Shallallaahu ‘alaihi wa sallam sedang buang air kecil, dan orang itu memberi salam. Maka Nabi tidak menjawabnya. (HR. Muslim)
 • Disunatkan memberi salam kepada kanak-kanak
kerana hadis yang bersumber dari Anas Radhiallaahu ‘anhu menyebutkan :-
كان رسول الله صلى الله عليه وسلم يفعله (متفق عليه)
Bahawasanya ketika ia melalui sekumpulan kanak-anak dia memberi salam, dan dia mengatakan: Demikianlah yang dilakukan oleh Rasulullah Shallallaahu ‘alaihi wa sallam. (Muttafaq’alaih).
 • Tidak memulakan memberikan salam kepada Ahlu Kitab, sebab Rasulullah Shallallaahu ‘alaihi wa sallam bersabda :
لا تبدءوا اليهود والنصارى بالسلام …. (رواه مسلم)
Janganlah kalian terlebih dahulu memberi salam kepada orang-orang Yahudi dan Nasrani….. (HR. Muslim). Dan apabila mereka yang memberi salam maka kita jawab dengan mengucapkan wa `alaikum saja, kerana sabda Rasulullah Shallallaahu ‘alaihi wa sallam :
 • Disunatkan memberi salam kepada orang yang kamu kenal ataupun yang tidak kamu kenal. Di dalam hadis Abdullah bin Umar Radhiallaahu ‘anhu disebutkan bahwasanya ada seseorang yang bertanya kepada Nabi Shallallaahu ‘alaihi wa sallam :
أي الإسلام  خير؟ قال : تطعم الطعام وتقرأ السلام على  من عرفت ومن لم تعرف (متفق عليه
Islam yang manakah yang paling baik? Jawab Nabi: Engkau memberikan makanan dan memberi salam kepada orang yang telah kamu kenal dan yang belum kamu kenal. (Muttafaq’alaih).
 • Disunatkan menjawab salam orang yang menyampaikan salam melalui orang lain.
فقد جاء رخل إلى النبي صلى الله عليه وسلم فقال: إن أبي يقرئك  السلام فقال: عليك وعلى أبيك السلام (رواه أبو داود وحسنه الألباني)
Pada suatu ketika seorang lelaki datang kepada Rasulullah Shallallaahu ‘alaihi wa sallam lalu berkata: Sesungguhnya ayahku menyampaikan salam untukmu. Maka Nabi menjawab : `alaika wa `ala abikas salam. 
( HR . Abu dawud dan dihasankan Al Albani )
 • Dilarang memberi salam dengan isyarat kecuali ada uzur, seperti sedang solat, bisu atau orang yang akan diberi salam itu jauh jaraknya. Di dalam hadits Jabir bin Abdillah Radhiallaahu ‘anhu diriwayatkan bahwasanya Rasulullah Shallallaahu ‘alaihi wa sallam bersabda:
لا تسلموا تسليم اليهود والنصارى فإن تسليمهم إشارة بالكفوف (رواه البيهقي وحسنه الألباني)
Janganlah kalian memberi salam seperti orang-orang Yahudi dan Nasrani, karena sesungguhnya pemberian salam mereka memakai isyarat dengan tangan
(HR. Al-Baihaqi dan dinilai hasan oleh Al-Albani).
 • Disunnatkan kepada seseorang berjabat tangan dengan saudaranya. Hadits Rasulullah mengatakan :-
ما من مسلمين يلتقيان فيتصافحان إلا غفر لهما قبل أن يتفرقا (رواه أبوداود  وصححه الألباني)
Tiada dua orang muslim yang saling berjumpa lalu berjabat tangan, melainkan diampuni dosa keduanya sebelum mereka berpisah 
(HR. Abu Daud dan dishahihkan oleh Al-Albani).
 • Dianjurkan tidak menarik (melepas) tangan kita terlebih dahulu di saat berjabat tangan sebelum orang yang diajak berjabat tangan itu melepasnya
Hadits yang bersumber dari Anas Radhiallaahu ‘anhu menyebutkan :-
  كان النبي صلى الله عليه وسلم إذا استقبله الرجل فصافحه لا ينزع يده من يده حتى يكون الرجل الذي ينزع (رواه الترمذي وصححه  الألباني)
  Nabi Shallallaahu ‘alaihi wa sallam apabila ia diterima oleh seseorang lalu berjabat tangan, maka Nabi tidak melepas tangannya sebelum orang itu yang melepasnya…. 
  (HR. At-Tirmidzi dan dishahihkan oleh Al-Albani).
  • Haram hukumnya membungkukkan tubuh atau sujud ketika memberi penghormatan
  kerana hadis yang bersumber dari Anas menyebutkan:
   قال رجل : يا رسول الله احدنا يلقا  صديقه أينحني له ؟ قال صلى الله عليه وسلم لا . قال فيلتزمه ويقبله ؟ قال : لا . قال : فيصافحه ؟ قال : نعم  إن شاء ( رواه الترمذي وصححه  الألباني)
   Ada seorang lelaki berkata: Wahai Rasulullah, kalau salah seorang di antara kami berjumpa dengan temannya, apakah ia harus membungkukkan tubuhnya kepadanya? Nabi Shallallaahu ‘alaihi wa sallam menjawab: Tidak. Orang itu bertanya: Apakah ia merangkul dan menciumnya? Jawab nabi: Tidak. Orang itu bertanya: Apakah ia berjabat tangan dengannya? Jawab Nabi: Ya, jika dia hendak berjabat
   (HR. At-Turmudzi dan dinilai shahih oleh Al-Albani).
   • Haram berjabat tangan dengan wanita yang bukan mahram 
   Rasulullah Shallallaahu ‘alaihi wa sallam ketika akan dijabat tangani oleh kaum wanita di saat baiat, beliau bersabda :-
    إني لا أصافح النساء (رواه الترمذي والنسائي وصححه  الألباني)
    Sesungguhnya aku tidak berjabat tangan dengan kaum wanita
    (HR.Turmudzi dan Nasai, dan dishahihkan oleh Albani).
    Harus hukumnya mencium tangan ibu bapa ketika bersalam dan tidak ada seorang ulamak muktabar pun yang mengatakan haram.
    Begitu juga harus mencium tangan pemimpin yang adil dan ulamak dan juga orang2 soleh sebagaimana yang disebut oleh ulamak didalam kitab2 mereka.
    Ulamak berdalil dengan perbuatan para sahabat mencium tangan Nabi saw dan sesama sahabat r.a.
    Rujukan Kitab Fatawa Imam Nawawi dan Fatawa Universiti Al-Azhar
    wallahua’lam
    HUKUM BERJABAT TANGAN, HUKUM MENCIUM TANGAN, HUKKUM MEMBONGKOKKAN BADAN DAN HUKUM BERSUJUD SELAIN DARI ALLAH
    1. Hukum Berjabat Tangan/Bersalam

    Rasulullah s.a.w. bersabda:
    Abu Qatadah berkata, aku bertanya kepada Anas r.a.: Apakah para sahabat Rasulullah s.a.w. dahulu saling berjabat tangan Dia menjawab: Ya. 
    (HR Bukhari)
    Dari al-Barraa’ bin Azib r.a., katanya telah sabda Rasulullah s.a.w.:
    Tidaklah dua orang Islam bertemu lalu saling bersalaman/berjabat tangan, melainkan diampuni dosa keduanya sebelum mereka berpisah. 
    (HR Abu Daud, al-Tarmizi & Ibnu Majah)
    Dari Athaa’ bin Abdullah al-Khurasani, katanya Nabi s.a.w. telah bersabda:
    Hendaklah kamu saling berjabat tangan, nescaya hilanglah rasa dengki. Hendaklah kamu saling menmberi hadiah, nescaya kamu saling mencintai dan hilanglah permusuhan. 
    (Hadis Mursal riwayat Imam Malik)
    Dari al-Barra”bin al-Azib r.a., katanya, telah bersabda Rasulullah s.a.w.:
    Sesungguhnya jika dua orang Islam bertemu, lalu saling berjabat tangan, saling mengasihi dan saling menasihati, nescaya bertebaranlah dosa-dosa yang ada pada kedua orang itu?
    (HR Ibnu Sunni)
    Hadis di atas adalah di antara hadis yang menunjukkan bahawa berjabat tangan ketika bertemu adalah sunat hukumnya.
    2. Hukum Mencium Tangan

    Al-Nawawi mengatakan bahawa dianjurkan agar mencium tangan orang yang kemuliaannya disebabkan oleh perkara yang bersangkut paut dengan agama. Seperti seorang yang zuhud, alim/ulamak, soleh, warak dan sebagainya. Ini termasuklah kedua ibubapa kita yang muslim.
    Dimakruhkah mencium tangan seseorang yang dipandang mulia dengan sebab-sebab keduniaan, seperti orang kaya, orang yang berpangkat, berkedudukan tinggi dan sebagainya. Perbuatan ini amat tidak disukai.
    Dari Zari’ r.a., yang termasuk di dalam rombongan Abdul Qais, dia berkata: Kamipun berlumba-lumba turun dari kenderaan kami, lalu kami mencium tangan dan kaki Nabi s.a.w.
    3. Hukum Membongkokkan Badan

    Adalah dimakruhkan membongkokkan badan kerana mahu menghormati seseorang.
    Dari Anas r.a., katanya: Seorang lelaki bertanya: Wahai Rasulullah s.a.w., jika seseorang dari kita bertemu saudaranya atau temannya, apakah dia perlu membungkuk kepadanya? Baginda menjawab: Tidak. Orang itu bertanya: Apakah dia perlu memeluk dan menciumnya? Baginda menjawab Tidak.Orang itu bertanya: Apakah perlu dia memegang tangannya dan bersalam dengannya? Baginda menjawab: Ya. 
    (HR al-Tarmizi)
    Hadis di atas bermaksud :-
    1. Makruh membungkukkan badan kepada seseorang.
    2. Makruh memeluk dan mencium seseorang kecuali jika kembali dari bermusafir
    3. Sunat berjabat tangan ketika bertemu.
    Kita sering melihat mereka yang berada di atas pentas kerana berucap atau membuat persembahan. Sebelum atau selepas berucap atau membuat persembahan, mereka akan menundukkan badan sebagai tanda hormat kepada para hadirin. Perbuatan ini adalah dimakruhkan.
    4. Hukum Bersujud Kepada Selain Allah

    Umat Islam dilarang bersujud kepada selain dari Allah, samada ia berbentuk peribadatan atau penghormatan sahaja.
    Jika ditanya, bagaimana dengan sujud para malaikat kepada Adam? Bukankah itu sujud dari makhluk kepada makhluk?
    Jawab: Sujud yang dilakukan oleh para malaika kepada Adam bukanlah sujud yang berbentuk penyembahan (ibadah), tetapi sebagai penghormatan. Perkara ini disepakati oleh para ahli tafsir.
    Lagi pula sujud malaikat kepada Adam adalah atas titah perintah Allah yang wajib dipatuhi.
    Sehingga kita sendiripun, jika seandainya Allah memerintahkan kita agar sujud kepada seseorang, kita wajib mematuhinya. Jika perintah sujud itu diperintahkan oleh selain Allah, maka haram melakukan.
    Sabda Rasulullah s.a.w. :-
    Seandainya aku diperintahkan agar seseorang itu boleh sujud kepada seseorang lain, nescaya aku akan memerintahkan perempuan sujud kepada suaminya.
    (HR al-tarmizi)
    Hadis di atas menunjukkan :-
    1. Larangan bersujud kepada selain dari Allah, kerana tiada arahan berbuat demikian.
    2. Suami wajib ditaati dan dipatuhi oleh si isteri.
    Ahli tafsir mengatakan ada beberapa kemungkinan di dalam masalah sujud malaikat kepada Adam :-
    1. Malaikat benar-benar sujud kepada Adam dengan meletakkan dahinya ke tanah. Bukan sebagai penyembahan tetapi sebagai penghormatan serta melaksanakan perintah Allah.
    2. Boleh jadi juga para malaikat itu pada hakikatnya bersujud kepada Allah, tetapi dengan menjadikan Adam sebagai kiblatnya. Ini sebagaimana kita diperintahkan bersujud kepada Allah dengan menjadikan ka’bah sebagai arah kiblah kita.
    3. Ada juga yang mengatakan bahawa sujud malaikat kepada Adam bukanlah sujud dalam ertikata bersujud yang sebenarnya. Tetapi ia berbentuk sujud maknawi, iaitu dengan berikrar dan mengiktiraf kelebihan Adam.
    Perlakuan sujud kerana menghormati (bukan penyembahan/ ibadah) memang berlaku pada umat zaman dahulu. Termasuk pada zaman Ya’qub dan Yusof, firman Allah Taala menceritakan mengenai Yusof a.s. :-
    Dan ia dudukkan kedua ibu bapanya (bersama-samanya) di atas kerusi kebesaran. Dan setelah itu mereka semuanya tunduk memberi hormat kepada Yusuf
    (Yusof:100)
    Tradisi bersujud kerana hormat ini berlaku hinggalah berakhir pada zaman Rasulullah s.a.w. Umat Muhamad di larang bersujud kepada selain dari Allah.
    Ketika para sahabat melihat pokok dan unta bersujud kepada Rasulullah s.a.w., mereka berkata: Kami adalah lebih patut bersujud kepadamu.” Rasulullah s.a.w. bersabda: Tidak sepatutnya seseorang itu bersujud kepada selain dari Allah Tuhan seru sekelian alam.
    Perkara ini juga pernah terjadi kepada Mu’az bin Jabal yang baru sampai dari Syam, lalu bersujud kepada Rasulullah s.a.w. Baginda bersabda: Apa ini? Mu’az menjawab: Wahai Rasulullah s.a.w., aku baru datang dari Syam, aku pernah melihat mereka (penduduk Syam) bersujud kepada pembesar dan pendeta mereka. Aku ingin melakukan itu terhadapmu. Baginda bersabda: Jangan lakukan. Jika aku diperintahkan sesuatu itu boleh bersujud kepada sesuatu, nescaya aku akan memerintahkan agar wanita bersujud kepada suaminya|.al-hadis. 
    (HR Ibnu Majah)
    Oleh itu, bersujud kepada selain dari Allah adalah haram hukumnya. Tidak kira samada sujud itu kerana penyembahan atau hanya semata-mata penghormatan.
    Rumusan :-
    1. Berjabat tangan adalah sunat.
    2. Mencium tangan adalah dianjurkan kepada mereka yang dimuliakan dari segi keagamaan. Dimakruhkan jika kemuliaan itu dari segi keduniaan.
    3. Membongkokkan badan kerana menghormati seseorang adalah makruh.
    4. Bersujud kepada selain dari Allah adalah haram.
    5. Apabila kita berjabat tangan dengan ibu atau bapa kita, kita terpaksa membongkokkan badan kerana mahu mencium tangannya. Kita membongkokkan badan bukan atas tujuan menghormatinya. Hal ini dibolehkan, cuma tidak boleh berlebih-lebihan.
    Wallahu a’lam…
    Rujukan :-
    1. Al-Quran
    2. Tafsir al-Qurthubi
    3. Sahih Bukhari
    4. Al-Azkar
    5. Ahsanul Kalam
    Sumber :-
    http://ustadzridwan.com/adab-memberi-salam/
    http://www.ustazahazimah.amirhakimi.com/2009/11/25/adab-memberi-salam/
    http://narcisma.blogspot.com/2010/03/hukum-berjabatbersalam-dan-mencium.html
    *Catatan : Sumber dari OHISLAM


    ----------------------------------------


    Fuhhhhh.....panjang tu bhai..hahahaha..takpa...biar panjang..asal jelas...ye tak??
    Amalkan lah ya memberikan salam...tak rugi pun...*ingatan kepada diri sendiri :)
    ASSALAMUALAIKUM!!


    ----------------------------------------

    YF : The best promise is never said, but kept. The best words are never said, but shown. 
    And the best person is never anyone else, but you. :)

    Comments

    Popular posts from this blog

    Bibir Lembut Dengan Liquid Lipstick SoBella!

    Ter’jatuh’ Hati Dengan Minyak Wangi Syahirah

    Betul Ke Tudung Bawal Fareha Anti Kedut?