14 BENDA PERTAMA DI DUNIA

ASSALAMUALAIKUM!!!

Bertemu kembali!!aku nak share pasal 14 BENDA PERTAMA DI DUNIA ni...teruja tak??hahhhaa...tapi aku ingatkan..kebarangkalian untuk hal ini tidak sahih ada...jadi...if ada sesiapa yang tahu tu..tolong minta betulkan..ok??SHARING IS CARING, right?? :D

----------------------------

1) KAMERA DIGITAL PERTAMA DI DUNIA

December 1975, Engineer Kodak, Steve Sasson mencipta kamera digital ini.  Berukuran pembakar roti dan resolusi 100×100 - atau 0.01 megapixels.

2) MOTEL PERTAMA DI DUNIA


Motel Inn di San Luis Obispo, California, motel pertama di dunia. Dibangunkan pada 1925 oleh arkitek LA, Arthur Heineman. Motel Inn diberi nama Milestone Mo-Tel. Kos untuk satu malam adalah $1.25 dan masih beroperasi sehingga saat ini.


3) ALBUM COVER PERTAMA DI DUNIA


Direka oleh Alex Steinweiss, seorang pereka yang berumur 23 tahun, menciptakan album cover pada 1938 untukPiringan Hitam Columbia. Album ini berjuful Smash Song Hits by Rodgers and Hart.


4) NOVEL PERTAMA DI DUNIA


Lebih dari beribu2 tahun-tahun yang lalu, lebih kurang 1007M, novel yang berjudul Tale of Genjimengisahkan cerita seorang lelaki yang sedang mencari cinta dan banyak kali dia bertemu wanita di sepanjang jalan. Ditulis oleh orang Jepun yang bernama Murasaki Shikibu.


5) WEB SERVERS DAN WEB SITE PERTAMA DI DUNIA 


A Next Computer of CERN (1990).


6) MOTOKAR PERTAMA DI DUNIA 


Pada 1895, Wilhelm Conrad Röntgen, profesor fizik dari Universiti Wurburg di Jerman, Mendapat  Hadiah Nobel dalam bidang Fizik pada tahun 1901 kerana penemuan sinar-x beliau.


7) X RAY PERTAMA DI DUNIA


Pada 1895, Wilhelm Conrad Röntgen, profesor fizik dari Universiti Wurburg di Jerman, Mendapat  Hadiah Nobel dalam bidang Fizik pada tahun 1901 kerana penemuan sinar-x beliau.


8) MOUSE PERTAMA DI DUNIA


Mouse pertama  di dunia dibuat oleh Douglas Engelbart pada 1964, terdiri darpada dua sliding wheel dan dibuat daripada kayu.


9) GEDUNG TERTINGGI PERTAMA DI DUNIA


Ketinggiannya 42 meter di rekodkan pada 1885 di Chicago, Illinois dan dan kemudian diubahsuai semula pada 1931. gedung ini ialah bangunan untuk Home Insurance Building yang mempunyai 10 tingkat. 


10) KERETA KONSEP PERTAMA  DI DUNIA


Direka pada Tahun 1938 oleh Jenderal Harley Earl, Buick Y-Job.


11) MP3 PERTAMA DI DUNIA 


Di lancarkan pada tahun 1998, MP3 Player Pertama Di Dunia, terdiri dari 32MB dan 64MB. Harganya pula ialah$69.


12) MICROPROSESSOR PERTAMA DI DUNIA


Pada November1971, Syarikat Intel menghasilkan micro prosessor pertama, Intel 4004 (U.S. Patent #3,821,715), diciptakan oleh Federico Faggin, Ted Hoff, dan Stan Mazor.


13) MAJALAH PERTAMA DI DUNIA 


The Gentleman's Magazine diterbitkan pada 1731, di London, dan dianggap sudah menjadi majalah pertama. Edward Cave yang bertanggungjawab dalam suntingan The Gentleman's Magazine.


14) PHOTOGRAPHY PERTAMA DI DUNIA


Gambar yang diambil pada 1826 dan di gelar "View from the Window at Le Gras".
*Catatan : Sumber dari MIRO
----------------------------

Menarik tak??ingat ya..sesiapa yang ada info lebih...kita shareshare ok!!
ASSALAMUALAIKUM!!

----------------------------

YF : Tolong ingatkan aku, kisah kita <3

Comments

Lulu Caldina said…
Mekasih utk info ni..
Yulia Fajrin said…
@Lulu : heeee...samasama...:D

Popular posts from this blog

Bibir Lembut Dengan Liquid Lipstick SoBella!

Ter’jatuh’ Hati Dengan Minyak Wangi Syahirah

Betul Ke Tudung Bawal Fareha Anti Kedut?